Friday, March 18, 2011

Fakta om kjøtt og grønnsaker

Det er så mange gode grunner til å spise mindre kjøtt. Både hensynet til miljø, helse og triste dyreskjebner gir tungtveiende argumenter. For meg er det med miljøet kanskje det viktigste, men hver gang jeg skal slå i bordet med noen harde fakta om hvor ille kjøttproduksjon er i forhold til grønnsaker, så er jeg alltid helt blank. Men nå skal jeg ihvertfall slå litt i bordet her på bloggen:

1. Kjøttproduksjon står for 18% av verdens C02-utslipp i dag, det er faktisk mer enn transport (kilde FAO 2006)

2. Et kilo biff gir 126,5 ganger mer CO2-utslipp enn et kilo poteter. Et kilo svin gir 32 ganger mer, og fårekjøtt gir 87 ganger mer utslipp (ifølge Framtiden i våre hender og Grønn hverdags klimaguide)

3. Et kosthold med kjøtt krever 7 ganger mer landareal enn et plantebasert kosthold (les mer her)

4. Det kreves mer enn 100 ganger mer vann for å produsere et kilo biff enn et kilo poteter (i følge en rapport fra 2003)



Fra en demonstrasjon i NewYork
en illustrasjon på hvor mye vann
som går med til kjøttproduksjon...

No comments:

Post a Comment