Sunday, October 30, 2011

Gresskarsuppe

I vår familie spiser vi gresskarsuppe hele året. Det går mye i økologiske Hokkaido-gresskar fra http://www.finnegarden.no/, disse har en deilig, nøtteaktig smak som er populær også blant den aller minste. Men vi har hatt suksess med andre typer gresskar også. Oppskrift bruker vi aldri, og suppen blir litt forskjellig hver gang, men alltid veldig god. Her er likevel et forsøk på å rekapitulere sånn noenlunde hvordan vi pleier å gjøre det.

Ingredienser: (til ca. 5 personer)

1 middels stort gresskar, oppkuttet
1 løk, oppkuttet
3 poteter, oppkuttet
Olje (for eksempel solsikke eller rapsolje)
Ca. 5 dl buljong
1,5 dl røde linser
Eventuelt hvitløk, ingefær, gulrot, epler eller squash
Krydres med cumin og/eller korianderfrø og/eller sennepsfrø. Persille er også godt til.

Gresskaret skjæres opp, innmaten tas ut (alt det bløte rundt kjernene) og det harde skjæres opp i biter  (trenger ikke være veldig små). Før pleide vi alltid å ta av det tynne skallet rundt med en skarp kniv eller potetskreller, men i det siste har vi latt det være på og bare tatt vekk ruglete eller skadete deler. Det har gått helt fint. Men jeg tror at på andre gresskartyper enn Hokkaido må skallet av.

Løken kuttes i biter, det samme gjør den terningstore biten med ingefær. Fres løk og ingefær i litt olje på middels varme (hvis du vil bruke sennepsfrø har du disse oppi varm panne og venter til de begynner å poppe før du har oppi oljen og løken). Deretter tar du oppi gresskarbitene og lar de steke litt før du har oppi buljong og de andre oppkuttede grønnsakene og linsene. Hvis du ikke har, som oss, en stor jerngryte, kan du eventuelt droppe å steke gresskaret, og bare ta den stekte løken over fra stekepannen til en stor gryte. Deretter skal alt bare koke i vei til det er mørt, sammen med krydder. Persillen tar du eventuelt oppi helt til slutt.

Når grønnsakene er gjennomkokte, pleier vi å bruke stavmikseren for å lage en helt jevn suppe. Men potetmoser går bra det også, for de som vi ha litt store biter. Smak på det, og tilsett eventelt mer salt, pepper eller krydder. En mulighet nå er å ha oppi pasta, for eksempel penne, og la suppen koke videre med dette til de er myke. Men du kan også bare servere suppen med brød eller flatbrød.
Gresskarsuppe for store og små. En rømmeklatt oppi tallerkene er populært.Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment