Wednesday, February 2, 2011

Linsesuppe

Linsesuppe er deilig vintermat: varmende og mettende. Dagens linsesuppe ble laget etter følgende oppskrift:

(5 porsjoner)

1 løk
1 valnøttstor klump fersk ingefær
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
1 ts malt spisskummen
litt chiliflak
2 1/2 dl hvite linser
1 liten persillerot
1 gulrot
1 1/2 liter grønnsaksbuljong
1 boks hakkede tomater
2 1/2 dl røde linser

Skrell og finhakk løk, ingefær og hvitløk. Fres løken myk i olje sammen med krydder og ingefær. Ha i hvitløk mot slutten. Tilsett hvite linser, grønnsaksbuljong, tomater og persillerot og gulrot ( i biter). La det putre under lokk i ca. 25 minutter. Ha i de røde linsene, la det putre i ca. 10 minutter. Smak til med salt.

Oppskriften er insipirert av 'Vær så god, kokebok for deg som vil leve enklere og mer miljøvennlig", en bok jeg gjerne anbefaler. Der står det mye om hvordan man kan bruke opp middagsrester, så i denne ånd puttet jeg oppi to kokte poteter fra i går. De passet helt fint inn, men er absolutt ikke nødvendige. Det er heller ikke nødvendig å ha i hverken ingefær eller hvitløk, og man kan ha flere gulrøtter i, flere løk, andre typer linser (grønne, gule) etc. I den opprinnelige oppskriften var det dessuten brukt selleristenger, ikke persillerot.

Det fine med linsesuppe er at du ikke trenger å å passe på at den ikke koker for lenge, istykkerkokte linser smaker helt fint, til forskjell fra for eksempel istykkerkokt brokkoli. Til gjengjeld må du være nøye på at linsene har kokt lenge nok! Ta gjerne mer vann i gryten hvis supper blir for tykk.

Som tilbehør laget vi hvitløksbrød av et av våre mindre vellykkede hjemmebakte brød (godt på smak, men veldig smuldrete). Det ble gjort på følgende måte: et lite hvitløksfedd finknuses og moses med gaffel sammen med et par spiseskjeer smør og litt salt. Smøres på brødskiver som pakkes inn i folie og varmes i ovnen på 200 grader minst 5 min.

Storesøster mente jeg ikke kunne blogge om linsesuppe fordi "det ser ut som graps". Det er kanskje sant, men godt ble det ihvertfall. Alle spiste med glede opp, inkludert mellomsøsters klassevenninne som var på besøk. Storesøster som kom rett fra fotballtrening måtte faktisk ha to porsjoner.

Hvor får man kjøpt linser? Den flotte butikken Reindyrka i Christian Michelsens gate har bra økologisk utvalg. Helsekostbutikker kan du også prøve. Innemellom dukker det opp linser i hyllene på supermarkedene, men de er sjelden økologiske. Vil du ha billige linser i alle farger og fasonger kan du ta turen innom en av butikkene for eksotisk mat.

2 comments:

  1. Heisann, dette er en type suppe jeg lager ofte selv også,
    den blir alltid godt tatt imot!
    Faktisk veldig god med karrypasta og kokosmelk også, hvis du vil variere.
    Hva slags grønnsaksbuljong bruker du? Synes ofte smaken blir for salt,
    så jeg bruker bare vann. De andre ingrediensene gir rikelig med smak :-)

    ReplyDelete
  2. Takk for tips, er veldig glad i karry og kokosmelk, det skal jeg prøve!
    Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg lagde min egen grønnsaksbuljong fra bunnen, men så langt har jeg aldri kommet...Buljongpulver er en skikkelig versting når det gjelder e-stoffer. Jeg kjøper for det meste økologisk buljongpulver, det er jo trygt. Og ofte gjør jeg som deg, kutter det helt ut, bare salter litt og krydrer (vi salter maten veldig lite pga minstebarnet).

    ReplyDelete