Tunfisk er kanskje ikke så veldig bra å spise, ihvertfall ikke for tunfisken som blir spist. Verre er det at den muligens er utrydningstruet. Når jeg sier muligens, er det fordi det visstnok bare gjelder noen arter. Ifølge WWF bør du sjekke innholdsdeklarasjonen på boksen: det beste er om den er MSC-sertifisert, nest best at det er snakk om skipjack-tunfisk.
Tunfiskpai lærte jeg å lage av Ingvil som jeg bodde sammen med da jeg gikk på gymnas i Lyon. Hun hadde igjen lært det av sin franske vertsfamilie mens hun bodde hos dem. Siden den gang har jeg laget den mange, mange ganger, og den har blitt en favoritt både blant mann og barn.
Ingvils tunfiskpai
Paideig
100 g smør eller margarin
200 g mel (vi bruker en blanding av hvetemel og grovt mel)
en klype salt
litt vann
Fyll
4-6 tomater
1-2 bokser tunfisk (til en familie på fire bruker vi to bokser)
2 dl rømme (vi bruker som regel yohurt naturell istedenfor, det er hakket sunnere)
Litt pepper
1 dl revet hvitost
Skjær smør i terninger og smuldre det i melet (med salt) med fingrene til det ikke er flere tydelige smørklumper igjen. Sjekk om det går sånn noenlunde an å forme det til en ball. Så tar du litt vann i til det blir en smidig deig, ikke klissete. Pakk deigen inn i plast (du har vel noen brukte grønnsaksposer fra butikken liggende?) og legg den i kjøleskapet i 30 min. Dersom du ikke har tid til dette går det bra, bortsett fra at deigen vil splittes i kantene når du skal kjevle den ut flatt, så du må få til et lite puslespill oppi paiformen. Formen bør være minst 22 diameter, og smurt på forhånd. Deigen bør gå bittelitt over kanten på formen. Prikk litt med en gaffel for å unngå luftbobler. Sett paiformen i ovnen på 200 grader, la den stå ca. 10 min (ofte setter jeg den inni og så skrur jeg på ovnen, da må den stå litt lenger).
Skjær tomatene i skiver. Bland sammen avrent tunfisk og rømme/yoghurt med litt pepper. Ta paiformen ut av ovnen når paideigen ser tørr ut, men før den begynner å bli altfor gylden. Legg tomatene i bunnen.
Deretter tunfisk og rømme/yoghurtblandingen, og så et lag med ost på toppen.
Sett den tilbake i ovnen og stek videre til osten er svakt gylden.
Serveres med en salat (for eksempel salatblader, purre, reddik, paprika, sukkerert og agurk) og vinaigrette.
Takk Ingvil, som lærte meg å lage tunfiskpai!
No comments:
Post a Comment